Back

to the

Swamp

Instituto de Física Teórica UAM-CSIC

Madrid, 26-28 September 2022

About

The Swampland program gives general constraints on effective theories to be compatible with quantum gravity, therefore defining the Landscape of consistent theories. The program is quickly gaining command of the fundamental understanding of open questions in particle physics and cosmology, ranging from the hierarchy of fundamental scales in nature, to the origin and final fate of the universe.

The aim of this workshop is to gather leading experts in the field, to discuss the recent developments in our understanding of the Swampland and its implications for cosmology and particle physics.

This is the third edition of the previous very successful related workshops Vistas over the Swampland and Navigating the Swampland

Organizers

Luis E. Ibáñez

Fernando Marchesano

Ángel M. Uranga

Speakers

Lars Aalsma

Arizona State U.

Ralph Blumenhagen

MPI Munich

Niccolò Cribiori

MPI Munich

Mariana Graña​

IPhT Saclay

Thomas Grimm

Utrecht U.

Álvaro Herráez

IPhT Saclay

Dieter Lüst

LMU & MPI Munich

Severin Lüst

Harvard U.​

Luca Martucci

Padova U.

Liam McAllister

Cornell U.

Miguel Montero

Harvard U.

Eran Palti

Ben Gurion U.

Julio Parra-Martínez

Caltech

Matt Reece

Harvard U.

Tom Rudelius

UC Berkeley

Alessandro Tomasiello

Milan Bicocca U.

Irene Valenzuela

CERN

Thomas Van Riet

Leuven U.

Timo Weigand

Hamburg U.

Max Wiesner

Harvard U.

Discussion Leaders

Miguel Montero

Harvard U.

Poll Results

Fernando Quevedo

Cambridge U.

Cosmo & Swamp

Gary Shiu

UW-Madison

Cosmo & Swamp

Schedule

Monday 26 Tuesday 27 Wednesday 28
10:00 Palti McAllister Blumenhagen
10:30 Rudelius Montero Cribiori
11:00 Coffee Coffee Coffee
11:30 Valenzuela Grimm Van Riet
12:00 D. Lüst Herráez Aalsma
12:30 Lunch Lunch Lunch
14:30 Graña Colloquium by Reece Tomasiello
15:00 S. Lüst Parra-Martínez
15:30 Reece Poll Results
16:00 Coffee Coffee
16:30 Cosmo & Swamp: review & discussion
Quevedo & Shiu
Martucci
17:00 Weigand
17:30 Wiesner
Reception (18:30) Dinner (21:00)
Monday 26

10:00

10:30

11:00

11:30

12:00

12:30

14:30

15:00

15:30

16:00

16:30

The Weak Gravity Conjecture in anti-de Sitter space

10:00 – 10:30 (30 min)
Monday 26
Eran Palti

Sharpening the Distance Conjecture in diverse dimensions

10:30 – 11:00 (30 min)
Monday 26
Tom Rudelius

Asymptotic Puzzles and Accelerated Expansion

11:30 – 12:00 (30 min)
Monday 26
Irene Valenzuela

Distance Conjectures and primordial black holes as dark matter

12:00 – 12:30 (30 min)
Monday 26
Dieter Lüst

KKLT in ten dimensions and scale separation

14:30 – 15:00 (30 min)
Monday 26
Mariana Graña

Holography and the KKLT scenario

15:00 – 15:30 (30 min)
Monday 26
Severin Lüst

The Strong CP Problem and the Swampland

15:30 – 16:00 (30 min)
Monday 26
Matt Reece

Cosmo & Swamp: review & discussion

16:30 – 18:00 (90 min)
Monday 26
Fernando Quevedo & Gary Shiu
Tuesday 27

10:00

10:30

11:00

11:30

12:00

12:30

14:30

16:00

16:30

17:00

17:30

Two applications of flops

10:00 – 10:30 (30 min)
Tuesday 27
Liam McAllister

New string theories from discrete theta angles

10:30 – 11:00 (30 min)
Tuesday 27
Miguel Montero

The tameness of QFTs and CFTs

11:30 – 12:00 (30 min)
Tuesday 27
Thomas Grimm

The Emergence Proposal in String Theory and the Species Scale

12:00 – 12:30 (30 min)
Tuesday 27
Álvaro Herráez

IFT colloquium: Broken Symmetry Clues for Fundamental Physics

14:30 – 16:00 (90 min)
Tuesday 27
Matt Reece

Quantum Gravity constraints from EFT strings

16:30 – 17:00 (30 min)
Tuesday 27
Luca Martucci

EFT strings and Quantum Gravity bounds in F-theory

17:00 – 17:30 (30 min)
Tuesday 27
Timo Weigand

The asymptotic Weak Gravity Conjecture for open strings

17:30 – 18:00 (30 min)
Tuesday 27
Max Wiesner
Wednesday 28

10:00

10:30

11:00

11:30

12:00

12:30

14:30

15:00

15:30

Cobordism, K-theory and tadpoles — part I

10:00 – 10:30 (30 min)
Wednesday 28
Ralph Blumenhagen

Cobordism, K-theory and tadpoles — part II

10:30 – 11:00 (30 min)
Wednesday 28
Niccolò Cribiori

Are Euclidean axion wormholes in the Swampland?

11:30 – 12:00 (30 min)
Wednesday 28
Thomas Van Riet

Swampy perspectives on de Sitter Quantum Gravity

12:00 – 12:30 (30 min)
Wednesday 28
Lars Aalsma

Gravity and optimal transport

14:30 – 15:00 (30 min)
Wednesday 28
Alessandro Tomasiello

Dispersive bounds and the Swampland

15:00 – 15:30 (30 min)
Wednesday 28
Julio Parra-Martínez

Poll Results

15:30 – 16:30 (60 min)
Wednesday 28
Miguel Montero